حذف رانت واردات با ارز تک نرخی

حذف رانت واردات با ارز تک نرخی

ارز تا ۶ ماه آینده تک نرخی می‌شود؛ این خبری است که رییس‌کل بانک مرکزی آن را اعلام می‌کند. تک نرخی شدن ارز همواره یکی از پیشنهادات بخش خصوصی به مسئولان بوده تا با این روش از اقتصاد کشور در مقابل واردات بی‌رویه و قاچاق کالا حمایت شود، تا جایی که در بیانیه ۱۱ بندی اتاق بازرگانی تهران نیز نسبت به اجرای این امر تاکید شده است.

محمدرضا مودودی، معاون کل سازمان توسعه تجارت درباره تاثیر تک‌نرخی شدن ارز بر روند تجارت کشور در گفت‌وگو با صمت اظهار می‌کند: به طورقطع مسئولان برای اتخاذ سیاست‌های ارز ملاحظاتی دارند اما همه ما خوبی می‌دانیم که چند نرخی بودن در هیچ یک از بخش‌ها به نفع اقتصاد کشور نبوده است. واقعیت این است که چند نرخی بودن نمی‌تواند سیاست پایدار پولی برای کشور باشد. مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت می‌گوید: ما به هر میزان که بتوانیم تک نرخی شدن را در سیاست‌های پولی و مالی کشور اجرایی کنیم به طورقطع نظام اقتصادی ما از شفافیت بیشتری برخوردار خواهد بود. این مقام مسئول می‌افزاید: تک نرخی شدن ارز می‌تواند به نفع صادرات ایران تمام شود زیرا به صادرکنندگان توان رقابتی می‌دهد و همچنین از ایجاد رانت‌هایی در زمینه تجارت جلوگیری می‌کند. معاون کل سازمان توسعه تجارت در واکنش به این پرسش که آیا چند نرخی بودن ارز منجر به افزایش واردات و ایجاد رانت در این عرصه می‌شود یا خیر، تصریح می‌کند: میزان ایجاد رانت در بخش واردات بستگی به میزان استفاده از ارز مبادله‌ای برای ورود کالا به کشور دارد. بنابراین ما هر چه بیشتر، زلف واردات را به ارز مبادله‌ای گره بزنیم به طورقطع میزان رانتی که دراین عرصه ایجاد می‌شود نیز افزایش خواهد یافت. مودودی خاطرنشان می‌کند: سازمان توسعه تجارت و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز موافق تک نرخی کردن ارز هستند زیرا با این اقدام دیگر برای واردات کالا به کشور، یارانه‌ای پرداخت نمی‌شود، آن هم با این هدف که قصد داریم مانع ایجاد شوک در بازار شویم. مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت ابراز می‌کند: به طورقطع بانک مرکزی و سایر دستگاه‌های پولی و مالی کشور درباره اجرای سیاست تک نرخی کردن ارز ملاحظاتی دارند اما باید همه ما به این نقطه برسیم که شیوه یارانه دادن به ارز و فرصت دادن به رانت‌خواران برای استفاده از شکاف قیمتی به مصلحت کشور نیست و باید میزان سوءاستفاده از تفاوت قیمت ارز و پول رایج کشور را به حداقل برسانیم.

ارز تک‌نرخی، مانع رانت‌خواری محمد لاهوتی، رییس کنفدراسیون صادرات نیز درباره سیاست بانک مرکزی برای تک نرخی کردن ارز به صمت می‌گوید: یکی از فسادهایی که هم‌اکنون در حوزه اقتصاد وجود دارد بحث چند نرخی بودن ارز و تفاوت قیمت ارز دولتی و ارز آزاد است. وی می‌افزاید: در شرایط کنونی، تفاوت نرخ ارز آزاد و بانکی بیش از ۲۰ درصد است اما متاسفانه این میزان از تفاوت قیمت نیز منجر به کاهش قیمت تمام‌شده محصولات عرضه شده در بازار نمی‌شود. بسیاری از دریافت‌کنندگان ارز مبادله‌ای نیز کالای خود را در بازار بر مبنای ارز آزاد می‌فروشند که این امر عملا پرداخت رانت به واردات است که منجر به ایجاد اختلال در فرآیند تولید و تجارت کشور می‌شود. رییس کنفدراسیون صادرات نیز تک نرخی شدن ارز را عامل شفاف‌سازی اقتصاد دانسته و ادامه می‌دهد: برای داشتن اقتصادی شفاف ملزم به تک نرخی کردن ارز هستیم اما موضوع اصلی این است که نرخ دلار برای تک نرخی شدن با چه مکانیزمی قرار است که تعیین شود، آن هم در شرایطی که قیمت ارز در بازار آزاد حدود ۳۶۰۰ تومان و نرخ ارز مبادله‌ای ۳۰۱۸ تومان است؟این فعال اقتصادی خاطرنشان می‌کند: به دلیل تورمی که داریم قیمت کالاهای ما با نرخ ارز آزاد است و این امر موجب شده که قیمت تمام‌شده کالا در ایران بالا باشد و ما نتوانیم در بازارهای هدف رقابت قابل قبولی داشته باشیم.

تعیین تکلیف ارز تک نرخی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با انتقاد از قانون اخذ مالیات در سال ۹۵ به سیاست تک نرخی شدن ارز اشاره کرده و می‌گوید: در حال حاضر تولیدکنندگان و صادرکنندگان بلاتکلیف‌اند و نمی‌دانند بر چه مبنای نرخی باید برنامه‌ریزی کنند. اسدالله عسگراولادی می‌افزاید: نرخ ارز نیز شمشیر دو لبه است به طوری که دولت برای اینکه تکلیف تولیدکنندگان و صادرکنندگان مشخص شود باید تکلیف آن را مشخص کند. وی توضیح می‌دهد: نرخ دلار درحال‌حاضر ۳۰۱۸ تومان و در بازار آزاد حدود ۳۶۰۰ تومان است. وقتی می‌گوییم نرخ ارز باید تک نرخی شود باید مشخص کنیم که به کدام سمت قرار است برویم. در صورتی که به سمت نرخ ۳۰۱۸ تومانی و نرخ ارزی مبادله‌ای برویم صادرات را باید از محل درآمدزایی‌ها حذف کنیم و همچنین پتروشیمی‌ها تعطیل می‌شود و در صورتی که به سمت نرخ ۳۶۰۰ تومانی برویم نیز شرایط دیگری پیش روی ما خواهد بود که باید چگونگی آن بررسی شود. رییس اتاق مشترک ایران و چین تصریح می‌کند: اکنون صادرکنندگان نمی‌دانند بر چه مبنای نرخی باید برنامه‌ریزی کنند. اگر می‌خواهید صادرات را نجات دهید لازم است این عدد را پیش‌بینی کنید.

منبع: روزنامه صمت


پیوست ها

کد: 50010953

زمان انتشار: چهارشنبه 21 بهمن 1394 05:08 ق.ظ

تعداد نمایش: 34

آخرین شماره ماهنامه آفتابگردان

آدرس: تهران- خیابان شهید مطهری - خیابان گلریز - پلاک 25 - طبقه 5

تلفن: 02188326383

فاکس: 02188326089

 

 

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انجمن صنفی صنایع روغن‌نباتی ایران بوده و انتشار مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است | کپی‌رایت © 2008- 2017.