دبیران انجمنهای صنایع غذایی ایران در دیدار با قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی مسائل و مشکلات تولیدکنندگان صنعت غذا از جمله شیوه اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، معضلات بر سر راه صادرات و نقص در زنجیره تولید غذایی را در میان گذاشتند.
به گزارش کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، روز شنبه بیش از 20 نفر از دبیران و روسای انجمنهای صنایع غذایی کشور در دیداری که توسط کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران ترتیب داده شده بود، مسائل و مشکلات خود را با علی اکبر مهرفرد در میان گذاشتند. در ابتدای این جلسه، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی با اشاره به اینکه امسال 117 میلیون تن محصولات خام کشاورزی و دامی تولید کرده است، افزود: این رقم پتانسیل قابل توجهی در اختیار صنایع تبدیلی و غذایی برای تولید میگذارد.
مهرفرد ادامه داد: در بسیاری از کشورهای توسعه یافته جهان ضایعات در بخش مصرف رخ میدهد، اما در کشور ما مانند دیگر کشورهای توسعه ضایعات در حین و پس از تولید است که صنایع غذایی و تبدیلی میبایست با تشکیل زنجیرههای تولیدی، برای کاهش آن تلاش کنند.
معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به اینکه ارزش تولیدات دامی، کشاورزی و باغی ایران 70 میلیارد دلار در سال است، افزود: ما هنوز در تولید پسته و زعفران در جهان اول هستیم و با اینکه یک درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهیم، چهار درصد مرکبات جهان در ایران تولید میشود.
وی ادامه داد: به همین دلیل معتقدم صنایع غذایی و تبدیلی ایران فرصتهای مناسبی برای افزایش تولید و بهرهوری در اختیار دارند و میتوانند در هماهنگی بیشتر با بخش کشاورزی و حذف واسطهها، میزان تولید و صادرات خود را بهبود بخشند.
کشت زیتون در اراضی ملی بررسی مجدد شود
در ادامه این نشست دبیران و روسای انجمنهای صنایع غذایی هر یک به صورت جداگانه مسائل خود را در میان گذاشتند. محمدرضا هاتفی مینایی، دبیر انجمن تولیدکنندگان روغن زیتون و زیتون شور ایران در این نشست بااشاره به طرح وزارت کشاورزی در دهه هفتاد مبنی بر اختصاص 640 هزار هکتار از اراضی ملی برای کشت زیتون که با آغاز دولت نهم به فراموشی سپرده شد، گفت: متاسفانه تصمیمگیریها در ایران قائم به فرد است و به سیستم نیست.
عضو هیات مدیره کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران خواستار این شد تا طرح تولید زیتون در اراضی ملی با شرایط فعلی صنعت روغنکشی و کنسرو زیتون در وزارت جهاد کشاورزی بروز و بار دیگر بررسی شده تا در روند اجرا قرار گیرد.
شیوه خرید تضمینی گندم تغییر کند
احمد صادقیان، عضو هیات مدیره انجمن صنایع ماکارونی ایران نیز در این نشست به شیوه خرید تضمینی گندم توسط وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و خواستار تجدیدنظر در شیوه اجرای فعلی آن شد. وی با اشاره به اینکه رقم بالای نرخ خرید گندم از کشاورزان در مقایسه با قیمتهای جهانی باعث قطع ارتباط میان بخش کشاورزان و صنایع غذایی شده است، افزود: دولت میتواند نرخ خرید تضمینی گندم از کشاورزان را به قیمتهای جهانی تنظیم کند و مابهالتفاوتی که اکنون پرداخت میکند را به شکل یارانه سم، کود، ماشینآلات اختصاص دهد و با توجه به کمبود منابع آب در کشور میتواند یارانه را منوط به استفاده از شیوههای نوین آبیاری کند.
مالیات بر ارزش افزوده باعث گرانی مواد غذایی شده است
پرویز جهانگیری، رییس هیات مدیره انجمن افزودنیهای صنایع غذایی ایران نیز در این دیدار با اشاره قانون انتزاع گفت: صنایع غذایی ایران با وجود اجرای قانون انتزاع، همچنان نمیداند متولی صنعت غذا چه دستگاهی است و باید مسائل خود را از طریق کدام نهاد دولتی پیگیری کنند. وی در ادامه با اشاره به بازار 300 میلیونی منطقه گفت: یکی از دلایلی که میزان صادرات ما رقم قابل توجهی نیست، دخیل نبودن صنایع غذایی در تصمیمگیریهاست.
دبیر انجمن افزودنیهای صنایع غذایی ایران در خصوص شیوه نامناسب اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز گفت: اخذ مالیات ارزش افزوده از عوامل تولیدی صنایع غذایی مانند مواد اولیه بستهبندی و حمل و نقل و ... باعث شده تا درنهایت قیمت تمام شده محصولات غذایی افزایش یابد و این گرانی موجب حذف و کاهش برخی اقلام غذایی مهم از سبد غذایی افراد کم درآمد جامعه و در نهایت به خطر افتادن سلامتی آنها و افزایش هزینههای درمانی در کشور میشود.
مشکلات پیشبینی نشده مالیات بر ارزش افزوده بر دوش تولیدکنندگان کاوه زرگران دبیرکل کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران که برگزاری جلسه را بر عهده داشت، در تکمیل گفتههای جهانگیری گفت: مطابق قانون، کالاهای اساسی از جمله لبنیات از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. اما به عنوان مثال کاغذ «تترا پک» که در بستهبندی پنیر به کار میرود، معاف از این مالیات نیست و تولیدکننده با وجود اینکه این مالیات را پرداخت میکند، به علت قطع شدن زنجیره این نوع مالیات که باید آن را از حلقه بعدی بگیرد، هزینههای خود را افزایش یافته میبیند و باید بار این هزینههای مالی اضافی و مشکلات ناشی از آن را را بر دوش بکشند. رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: این مثال را میتوان برای بستهبندی رب گوجه فرنگی و یا کیسههای بستهبندی حمل آرد نیز به کار برد و در تمام این نوع کالاها به علت ایرادات اجرایی و آییننامه قانون مالیات بر ارزش افزوده، تولیدکنندگان صنایع غذایی با مشکل روبرو هستند.
مواد اولیه گران، باعث گرانی محصولات نهایی میشود
رضا باکری دبیر انجمن فرآوردههای لبنی نیز در این نشست با اشاره به اهمیت متناسب بودن قیمت محصولات غذایی و ارتباط آن با سلامتی افراد جامعه گفت: صنعت غذا به دلیل پایین آمدن قدرت خرید مردم و افزایش تورم پس از اجرای هدفمندی یارانهها با مشکلات مختلفی روبرو شد.
عضو هیات مدیره کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران با اشاره به گفتههای معاون وزیر جهاد کشاورزی در ابتدای این نشست گفت: وجود آمدن زنجیره تولیدی غذایی، مستلزم پیشنیازهایی است و هنگامی که ماده اولیه مورد نیاز صنایع غذایی در بخشهای کشاورزی، دامی و باغی گران باشد، در نهایت کالای تولید شده توسط صنایع غذایی نیز ارزان نخواهد بود.
تولیدکنندگان در مسیر تولید تنها هستند
علیرضا مروتپور، دیگر عضو هیات مدیره کانون انجمنهای صنایع غذایی و دبیر انجمن کارفرمایان کارخانجات نان ماشینی ایران نیز در خصوص مشکلات انجمن تحت مدیریتاش گفت: تولید در کشورمان تبدیل به یک راه صعبالعبور شده است و به نظر میرسد تولیدکننده در این مسیر تنهاست.
وی اضافه کرد: در برابر خواستهها و ایرادات احتمالی نهادهای دولتی نظیر استاندارد، تامین اجتماعی، وزارت بهداشت، سازمان امور مالیاتی و دیگر دستگاههای دخیل در امور صنایع غذایی، تولیدکنندگان خود را تنها میبینند و یکی از بزرگترین مشکلات ما، نظام بانکی است که کمترین همراهی را با تولیدکنندگان دارد.
سیروس اسکندری دبیر انجمن افزودنیهای صنایع غذایی ایران نیز در این نشست گرانی تولید در کشور را مانع رشد صادرات و مانعی بر ارزانی مواد غذایی در کشور دانست.
ماهی تن را ارزانتر به دست کارخانجات برسانید محمد میررضوی دبیر انجمن صنایع کنسرو ایران نیز در این نشست از معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی خواست تا زمینه را برای تامین ارزانتر ماهی تن مورد نیاز این صنعت، فراهم کند. وی با بیان اینکه اگر این ماده اولیه به کارخانجات کنسروسازی ارزانتر برسد، بسیاری از افراد طبقات محروم جامعه که خریدار کنسرو ماهی تن هستند، آن را به قیمت نازلتری خریداری خواهند کرد.
آرش نبیزاده مدیرعامل اتحادیه شرکتها و تعاونیهای تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی دیگر فعال حوزه غذا و کشاورزی بود که در این مراسم مشکل صنف خود را با علی اکبر مهرفرد و دیگر مسئولان حاضر در میان گذاشت. وی با اشاره به اینکه ایران بزرگترین تولیدکننده ماهیان قزلآلا در جهان است اما متاسفانه به دلیل واردات ماهی از دیگر کشورها از جمله ماهی تیلاپیا از کشور چین، بسیاری از تولیدکنندگان ماهیان سردآبی با مشکل روبرو هستند و درخواست داریم تا در ازای واردات از چین زمینهای فراهم شود تا بتوانیم ما نیز به این کشور ماهی صادر کنیم.
نیاز به واردات گندم گلوتن بالا داریم
محمدرسول مصائبی، دبیر انجمن صنایع گلوکز، نشاسته و مشتقات آن دیگر فعال صنعت غذا بود که مسائل صنف خود را در میان گذاشت. وی با اشاره به اینکه مطابق توافقات پیشین قرار شده بود به این انجمن یکصد هزار تن گندم گلوتن بالا شامل 50 هزار تن گندم وارداتی و 50 هزار تن خارجی تخصیص یابد که در عمل این اتفاق رخ نداد.
وی افزود: ما اکنون درخواست مجوز واردات 500 هزار تن گندم گلوتن بالای وارداتی مورد نیاز صنعت گلوکز و نشاسته را داریم و توقع ما از وزارت جهاد کشاورزی آن است که حمایت مورد نظر را از این صنعت به عمل بیاورد.
به صنعت خوراک دام و طیور توجه کنید
مجید موافق قدیری، رییس انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان دیگر فعال صنعت غذا بود که مسائل خود را در میان گذاشت. وی گفت: با تصمیمات اخذ شده و تولید خوراک دام در واحدهای پرورش دام و طیور، 50 درصد از واحدهای تولید خوراک دام و طیور تعطیل شدند و 50 درصد باقی نیز با نصف ظرفیت کار میکنند.
وی از معاون وزیر جهاد کشاورزی خواست تا مانع تولید خوراک دام و طیور توسط پرورش دهندگان شود. موافق قدیری افزود: با توجه به استراتژیک بودن صنعت تولید خوراک دام و طیور خواهان آن هستیم تا مشوقهای که به دیگر صنایع تخصیص مییابد به این صنعت نیز اختصاص یابد تا زمینه برای صادرات بیش از پیش فراهم شود.
دولت به بخش خصوصی اعتماد کند
قاسم زراعتکار، رئیس اتحادیه نانوایان تهران نیز که به عنوان بخش اصناف توسط کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران به این نشست دعوت شده بود، گفت: دولت هر جا که به بخش خصوصی اعتماد کرده نتیجه آن را دیده است و انتظار داریم که وزارت جهاد کشاورزی نیز به این موضوع بیش از پیش توجه کند. محسن لزومیان رییس اتحادیه سراسری تولیدکنندگان نان ایران نیز در این نشست به کیفیت گندم تولید داخل اشاره کرد و گفت: کیفیت پایین گندمهای داخلی باعث شده تا تولیدکنندگان نان با مشکلات مختلفی روبرو باشند.
سبد صادراتی نداریم
فرزاد طلاکش، دبیرکل انجمن تخممرغ شناسنامهدار ایران نیز با بیان اینکه باید دیدگاههایمان در خصوص صادرات تغییر کند. وی ادامه داد: اگر کشورهای دیگر از جمله ترکیه توانستهاند صادرات خود را افزایش دهند به این دلیل است که دولت آنها یک سبد صادراتی تعریف کرده و به کالاهایی که نیازمند حمایتهای صادراتی بیشتری هستند، بیش از دیگر محصولات خود کمک میکند. در واقع با تعریف این سبد صادراتی، بخشی از سود صادراتی را که وارد این سبد میشود را به کالاهای با مزیت کمتر صادراتی، به شکل جایزه صادراتی کمک میکند. روندی که در کشور ما دستگاه مسئول مشخصی ندارد.
حمیدرضا کمال علوی، دبیر انجمن تولیدکنندگان ماءالشعیر و مالت ایران نیز با اشاره به اینکه ماده اصلی 40 واحد تولیدکننده ماءالشعیر در کشور رازک و مالت است از وزارت جهاد کشاورزی خواست تا کمکهای خود را از این انجمنها دریغ نکند.
نمایشگاه آگروفود دور از اهداف تعیین شده است
علی شریعتی دبیر انجمن چیپس و اسنک نیز به اهمیت نمایشگاه آگروفود اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه مطابق قانون دستگاههای دولتی ناظر بر فعالیت نمایشگاههای تخصصی حوزه خود هستند، وزارت جهاد کشاورزی باید بر این نمایشگاه نگاه دقیقتری داشته باشد. چرا که این نمایشگاه تبدیل به محل کالاهای وارداتی شده و در خدمت بخش تولید به خصوص کشاورزی نیست و تنها نام بخش کشاورزی را بر خود دارد.
فرهاد طاهریان انجمن واردكنندگان فرآوردههای خام دامی آخرین سخنران بخش صنایع غذایی در این نشست بود. وی خواستار توجه بیشتر وزارت جهاد کشاورزی به این انجمن شد.
نشستی که سازنده بود
در پایان این نشست کاوه زرگران دبیرکل کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران ضمن جمعبندی مسائل مطرح شده از معاون وزیر جهاد کشاورزی درخواست کرد تا کارگروههای دو جانبه برای بررسی موارد مطرح شده تشکیل شود. علی اکبر مهرفرد نیز با سازنده خواندن این نشست، گفت: آشنایی از نزدیک با مسائل و مشکلات صنایع غذایی کشور کمک میکند با دیدگاه بهتری بتوانیم تصمیمات لازم را اخذ کنیم. از سوی دیگر این وزارتخانه و به خصوص این معاونت تمام تلاش خود را برای پیگیری و حل مسائل مطروحه به کار خواهد بست.
کد: 50011534
زمان انتشار: یکشنبه 23 آبان 1395 04:52 ق.ظ
تعداد نمایش: 25