عوامل موثر بر قیمت جهانی انواع روغن های خام در روزهای آخر سال 2016

عوامل موثر بر قیمت جهانی انواع روغن های خام در روزهای آخر سال 2016

نوسانات شدید نرخ ارز در طی روزهای اخیر بر قیمت های محصولات تاثیر گذاشت. دلار آمریکا در مقابل ارزهای مهم دیگر افزایش ارزش قابل توجهی پیدا کرد، بعنوان مثال دلار آمریکا در مقابل یورو 3 درصد و در مقابل یوآن چین 2 درصد در طی 2 هفته اخیر افزایش پیدا کرد. این تاثیر زیادی بر رقابت پذیری صادر کننده های آمریکا در اوج فصل صادرات ذرت و سویا گذاشت.

کشاورزهای آرژانتینی در این هفته میزان فروش محصولات خود را اندکی افزایش داده اند. کشاورزهای برزیلی نیز با استفاده از کاهش ارزش ریل (واحد پول برزیل) میزان فروش محصولات خود را افزایش دادند و محصولات سویای قدیمی و جدید خود را یکجا به بازار ارائه نمودند. پیرو گزارش های دریافتی تا این تاریخ میزان فروش محصولات جدید سویای برزیل فقط به 31 درصد رسید ( در قیاس با 53 درصد سال گذشته).

پروسه کاهش قیمت های سویای آمریکا پس از اعلام میزان محصولات 7/118 میلیون تنی NSDA در نهم نوامبر آغاز و هنوز پایان نگرفته است. پس از اعلام میزان رکورد شکن تولید و روغنکشی آمریکا قیمت ها تا حدودی کاهش پیدا کرد. آمریکا حداقل تا ماه ژانویه میزان صادرات سویای خود را افزایش خواهد داد، در این دوره میزان صادرات آمریکای جنوبی کم خواهد بود. کاشت پی در پی محصولات در برزیل ممکن است میزان صادرات سویای برزیل در ماه ژانویه را نسبت به سال گذشته افزایش دهد ولی حجم صادرات محدود خواهد بود.

همچنین از ماه مارس به بعد زمانی که میزان بسیار فراوان ذخیره های صادراتی سویای آمریکا با رقابت شدید محصولات آمریکای جنوبی روبرو شد، داستان تغییر خواهد کرد، مگر اینکه کشاورزهای آمریکایی از فروش باقیمانده محصولات خود خودداری کنند. این احتمالاً باعث بروز فشار بر قیمتها خواهد شد، بخصوص در صورتی که ضعف ارزش واحد پول ها همچنان رقابت پذیری صادرکننده های آرژانتین و برزیل را تحت تاثیر قرار دهد. با در نظر گرفتن هرگونه ریسک احتمالی در خصوص تولید و افزایش قیمت محصولات آمریکای جنوبی، روند نزولی قیمتهای سویا متوقف خواهد شد. وضعیت آب و هوا در برزیل برای کاشت مناسب است ولی در آرژانتین آب و هوای نامناسب باعث تاخیر زیادی در زمان کاشت گردیده است. پیرو پیش بینی های هواشناسی پدیده خشکسالی "نانینو" در آمریکای جنوبی خفیف خواهد بود و تاثیر چندانی بر محصولات آمریکای جنوبی نخواهد گذاشت. در طی 2 ماه گذشته قیمت های خانواده روغن نباتی بواسطه روغن نباتی سویا در سطح بالایی قرار داشت.

ثبات قیمت های روغن سویا بنا به دلایل زیر می باشد:

اول اینکه میزان روغنکشی های سویا در آمریکای جنوبی پایین تر از حد پتانسیل بود (در طی ما های اخیر). میزان تقاضای کم برای کنجاله سویا یکی از فواصل مشکل ساز بوده، بگونه ای که در ماه های اخیر مقادیر زیادی کنجاله سویا در انبارهای صنایع فرآوری سویا در آرژانتین انبار شده و بفروش نرفته است.

دوم اینکه، افزایش میزان تقاضا و تولید بیودیزل میزان تقاضای روغن سویا را در هر کشور افزایش داد، در نتیجه میزان موجودی ذخیره های روغن سویای آمریکا در طی 4 ماه گذشته از اول اکتبر با 30 درصد کاهش به 78/0 میلیون تن تنزل پیدا کرد. این پایین ترین میزان موجودیهای ذخیره روغن سویای آمریکا در 20 ماه گذشته است.

سوم اینکه، تقاضای بسیار بالای بازار جهانی برای روغن سویا، بخصوص میزان تقاضای بالای هندوستان که بدلیل کاهش سال به سال میزان صادرات روغن پالم رخ داد. محدودیت در میزان موجودی های صادراتی باعث کاهش واردات روغن سویای هندوستان گردید و هندوستان نتوانست به اندازه نیازهای خود در ماه اکتبر و موتمبر روغن سویا وارد نماید.

بر خلاف کاهش قیمتهای 3 درصدی فروش آتی روغن سویا، قیمت های کنجاله سویا تا حدودی بهبود پیدا کرد، این افزایش قیمت به دلیل صادرات بسیار زیاد کنجاله سویای آمریکا در هفته ای که گذشت می باشد.

پیرو اولین برآوردها میزان مساحت زیر کشت سویای آمریکا در سال 2017 در حدود 4 تا 6 درصد افزایش خواهد یافت. دلیل این افزایش ، میزان رکورد شکن باردهی امسال و ثبات و استحکام قیمت های سویا در مقابل ذرت می باشد.

مشکلات مالی و بانکی هندوستان باعث فلج شدن امور اقتصادی (معاملات) این کشور گردیده، و بسیاری از وارد کنند های روغن پالم به دلیل عدم وجود نقدینگی سفارش های خود را کنسل نموده اند.

میزان فروش پنبه نیز از طرف کشاورزها کاهش پیدا کرده، این به اتمال زیاد باعث تشدید مشکلات صنایع روغنکشی هندوستان خواهد شد زیرا این صنایع قادر به دریافت دانه های روغنی مورد نیاز خود نخواهند بود و میزان واردات روغن نباتی هندوستان به دلیل مشکلات نقدینگی به احتمال زیاد کاهش قابل ملاحضه ای پیدا خواهد کرد. تا این تاریخ از فصل، میزان موجودهای ذخیره روغن نباتی هندوستان کاهش زیادی پیدا کرده و کاهش بیشتر باعث کمیابی شدید روغن نباتی، بخصوص در فواصل میان ماه ژانویه تا نوامبر سال 2017 طبق روال همیشگی فصلی کاهش خواهد یافت.

قیمت های روغن پالم در طی هفته های اخیر سر به فلک کشید، و از ماه اکتبر بیش از 100 دلر در هر تن افزایش پیدا کرد، قیمت روغن هسته خرما در رتردام، در این این هفته به 1500 دلار آمریکا رسید، این در حدود 90 درصد بالاتر از قیمت های سال گذشته است.

در طی 2 ماه گذشته قیمت های خانواده روغن نباتی با پیشتازی روغن سویا روند صعودی داشته در ماه اکتبر و تا این لحظه از ماه کنونی نسبت قیمت روغن پالم به روغن سویا با افزایش زیادی به 100 دلار رسید.

کد: 50011552

زمان انتشار: شنبه 18 دی 1395 07:34 ق.ظ

تعداد نمایش: 98

آخرین شماره ماهنامه آفتابگردان

آدرس: تهران- خیابان شهید مطهری - خیابان گلریز - پلاک 25 - طبقه 5

تلفن: 02188326383

فاکس: 02188326089

 

 

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انجمن صنفی صنایع روغن‌نباتی ایران بوده و انتشار مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است | کپی‌رایت © 2008- 2017.