مشوق‌های غیرنقدی صادراتی؛ طرحی که باید جدی گرفته شود

مشوق‌های غیرنقدی صادراتی؛ طرحی که باید جدی گرفته شود

محمد باقر نوبخت، رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور سرانجام تکلیف صادرکنندگان و جوایز صادراتی آنها را مشخص کرده و خبر خوش تصویب ۱۲۰۰میلیارد تومان اعتبار برای مشوق‌های صادراتی را اعلام کرد، خبری که نویدبخش روزهای خوش برای حمایت از صادرکنندگان است.

رییس سازمان مدیریت می‌گوید: دولت به‌منظور توسعه صادرات ۲۰۰میلیارد تومان در ابتدا و هزار میلیارد تومان در مراحل بعد، مشوق صادراتی پرداخت می‌کند. نوبخت با اشاره به مبادله موافقتنامه برای اجرای این طرح، افزود: افزایش منابع صندوق توسعه صادرات و سرمایه بانک‌ها از دیگر برنامه‌های طراحی شده در لایحه بودجه سال ۹۵ است. بحث تامین اعتبار برای صادرات از مدت‌ها پیش مطرح شده و سازمان توسعه تجارت نیز حمایت از صادرکنندگان را منوط به دریافت این اعتبار کرده بود. حال که این اعتبار قرار شده در سال آینده در اختیار سازمان توسعه تجارت قرار بگیرد مهم‌ترین سوال این است که حمایت از صادرکنندگان باید به چه شیوه‌ای انجام شود تا صادرات غیرنفتی کشور افزایش بیابد؟همچنین کدام یک از گروه‌های کالایی می‌توانند مشمول مشوق‌های صادراتی شوند؟ محمدرضا مودودی، معاون کل سازمان توسعه تجارت در گفت‌وگو با صمت اظهار می‌کند: ما پیشنهاد اعتبار ۱۲۰۰میلیارد تومانی برای مشوق‌های صادراتی در بودجه سال ۹۵ به دولت ارائه کرده بودیم که این رقم از سوی دولت پذیرفته و در بودجه کشور گنجانده شد. وی با بیان این مطلب که بحث تامین اعتبار این پیشنهاد سازمان توسعه تجارت مسئله بسیار مهمی است، می‌افزاید: دولت و مسئولان به دنبال حمایت از صادرات غیرنفتی با سود و ارزش‌افزوده بالا و خدمات فنی و مهندسی هستندتا با ارائه مشوق به آنها بتوانیم زمینه کسب درآمدهای ارزی بیشتری را مهیا کنیم. مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه می‌دهد: این بسته‌های حمایتی مشمول تمامی کالاها به غیراز محصولات نفتی، گازی و معدنی خام می‌شود زیرا ما تلاش داریم از صادرات کالاهایی که ارزش نهایی را کسب کرده‌اند، حمایت کنیم. معاون کل سازمان توسعه تجارت در پاسخ به این سوال که آیا حمایت‌های نقدی با دریافت این بودجه از صادرکنندگان انجام می‌شود یا خیر، خاطرنشان می‌کند: ما پول به ازای صادرات نمی‌دهیم اما به صادرکنندگان یارانه سود تسهیلات ارائه خواهیم داد زیرا به دنبال این هستیم که تمامی جاده صادرات کشور هموار شود.

مشوق‌های صادراتی براساس تعرفه مسعود دانشمند، عضو پیشین هیات‌رییسه اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با صمت درباره نحوه تخصیص مشوق‌های ۱۲۰۰میلیارد تومانی صادرات می‌گوید: این رقم بسیار کم و ناچیز است و نمی‌تواند در روند صادرات غیرنفتی کشور اثرگذار باشد. وی می‌افزاید: در شرایط کنونی؛ شیوه پرداخت مشوق‌های صادراتی از دوره ریاست‌جمهوری خاتمی تاکنون نشان داده که این شیوه‌ها به هیچ عنوان اثربخش نیست زیرا فرآیند پرداخت مشوق‌ها به صادرکنندگان بسیار طولانی است و نمی‌تواند منجر به رشد صادراتی آنها شود. این فعال اقتصادی خاطرنشان می‌کند: صادرکنندگان برای رسیدن به رشدصادراتی نیازمند این هستند که هزینه‌های صادراتی را در کوتاه‌ترین زمان دریافت کنند. به‌طور قطع تا زمانی که صادرکنندگان برای دریافت مشوق‌های خود ناچار باشند در پیچ و خم‌های بروکراسی کشور گردن خم کنند نباید انتظار داشته باشیم که شرایط بهتر از این بشود. وی اظهار می‌کند: به‌طور معمول فرآیند پرداخت مشوق‌های صادراتی به صادرکنندگان زمان زیادی را می‌طلبد که این به زیان صادرکنندگان است. عضو پیشین هیات‌رییسه اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان می‌کند: باید مشوق‌های صادراتی براساس تعرفه‌های گمرکی پرداخت شود و گروه‌های دریافت‌کننده جوایز صادراتی و میزان آنها مشخص شود. این فعال اقتصادی خاطرنشان می‌کند: اگر این میزان از اعتبار در قالب جوایز صادراتی و نقدی باشد می‌تواند منجر به رشد و توسعه صادرات غیرنفتی شود زیرا برخی از صادرکنندگان با سرمایه خود اقدام به صادرات می‌کنند که مشمول طرح پرداخت یارانه تسهیلات صادراتی نمی‌شود.

پیشنهاد برای تخصیص مشوق‌ها ابراهیم جمیلی، رییس خانه اقتصاد ایران در گفت‌وگو با صمت اظهار می‌کند: رقم ۱۲۰۰میلیارد تومان برای شروع حمایت از صادرکنندگان خوب است اما کافی نیست باید مشخص شود که به کدام گروه‌های کالایی این رقم تعلق خواهد گرفت. وی می‌افزاید: مشوق‌های غیرنقدی صادراتی به شرط اینکه در قالب هزینه حمل‌ونقل و قرار دادن کانتینر رایگان در اختیار صادرکنندگان باشد، مفید است، در غیراین صورت اگر قرار باشد این رقم در قالب تامین هزینه اعزام هیات تجاری باشد تاثیری در توسعه ندارد،البته ما این شیوه‌ها را در حمایت غیرنقدی از صادرکنندگان تجربه کرده‌ایم و اطمینان داریم که این شیوه حمایت از صادرات پاسخگو نیست. وی با بیان این مطلب که مشوق‌ها را می‌توان به صادرات در بازارهای هدف جدید اختصاص داد، خاطرنشان می‌کند: باید مشخص شود که جوایز صادراتی در چه بخش‌هایی هزینه خواهد شد و نتیجه آن را پس از یک سال بررسی و اعلام کرد.

منبع: روزنامه صمت


پیوست ها

کد: 50010964

زمان انتشار: یکشنبه 2 اسفند 1394 06:26 ق.ظ

تعداد نمایش: 47

آخرین شماره ماهنامه آفتابگردان

آدرس: تهران- خیابان شهید مطهری - خیابان گلریز - پلاک 25 - طبقه 5

تلفن: 02188326383

فاکس: 02188326089

 

 

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انجمن صنفی صنایع روغن‌نباتی ایران بوده و انتشار مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است | کپی‌رایت © 2008- 2017.