در حالی شاخص قیمت غذای فائو در سال ۲۰۱۶ برای پنجمین سال متوالی افت کرد که این شاخص در ماه دسامبر (آذر-دی) ۲۰۱۶، نسبت ماه پیش از آن (نوامبر) بدون تغییر ماند.
به گزارش ایانا از فائو، شاخص سبد کالاهای اساسی فائو در سال ۲۰۱۶ با ثبت ۱۶۱,۲ واحد نسبت به مدت مشابه خود در سال ۲۰۱۵ میلادی، ۱.۵ درصد کاهش نشان می دهد که باعث شد برای پنجمین سال متوالی، قیمت کالاهای سبد فائو در جهان افت کلی را نشان دهد. بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه قیمت شکر و روغن نباتی در سال ۲۰۱۶ روند افزایشی قابل ملاحظه ای تجربه کرده، اما روند نزولی قیمت غلات، گوشت و لبنیات این شاخص را همچنان پایین تر از میانگین سال ۲۰۱۵ نگه داشته است.
شاخص قیمت «غلات» به طور میانگین ۱۴۲,۱ واحد است که نسبت به ماه نوامبر (آبان – آذر) رشد ناچیز و در حدود نیم درصدی داشته و به این ترتیب از ماه سپتامبر (شهریور) ثابت مانده است. با این حال قیمتهای جهانی برنج در ماه دسامبر افزایش یافته است. در این گزارش آمده که تدابیر دولت تایلند برای جلوگیری از افت قیمت داخلی برنج و همچنین رشد تقاضا در پاکستان این روند صعودی را سبب شده است.
قیمت ذرت نیز در ماه دسامبر افزایش داشته که متاثر از تغییرات جوی و حجم بالای تقاضاست. از طرفی قیمت گندم در نتیجه تخمین تولید بیش از حد انتظار در استرالیا، کانادا و روسیه از یک سو و همچنین پیشبینی محصول مطلوب در آرژانتین از سوی دیگر افت قیمت را تجربه کرده است. روی هم رفته شاخص قیمت غلات سال ۲۰۱۶ در حدود ۱۴۷ واحد است که در مقایسه با سال ۲۰۱۵، ۹,۶ درصد و نسبت به اوج خود در سال ۲۰۱۱، ۳۹ درصد کاهش داشته.
میانگین شاخص قیمت روغن نباتی در ماه دسامبر ۱۸۳ واحد بود که با افزایش نرخ روغن پالم و سویا این شاخص ۷,۴ واحد یا ۴.۲ درصد نسبت به ماه نوامبر رشد داشته و از ماه جولای ۲۰۱۴ به بیشترین میزان خود رسیده است. افزایش قیمت روغن پالم متاثر از کاهش موجودی جهانی و کمبود طولانی مدت ذخایر بود، اما افزایش قیمت سویا ناشی از تغییرات آب و هوایی در آرژانتین و پیش بینی افزایش مصرف آن در بخش بیودیزل در ایالت متحده، برزیل و آرژانتین است. در یک نگاه، امسال میانگین شاخص قیمت تقریبا ۱۶۴ واحد بود که از سال ۲۰۱۵ ، ۱۱.۴ واحد صعود کرده اما نسبت به مقادیر ۵ سال قبل پایینتر است.
قیمت لبنیات هم با افزایش مواجه شد. شاخص قیمت لبنیات در ماه دسامبر ۱۹۲,۶ واحد بود که نسبت به ماه قبل ۶.۲ واحد یا ۳.۳ درصد افزایش داشت. روند روبه رشد و متعادل قیمتها برای محصولاتی مانند کره، پنیر و پودر شیر کامل رقم خورد، حال آن که قیمت پودر شیرکم چرب بدون تغییر باقی ماند. در حالی که میانگین شاخص سال ۲۰۱۶ ، ۴ درصد پایینتر از سال قبل بود اما قیمت جهانی لبنیات از میانه سال به بعد با افزایش قیمتهای کره و پودر شیر کامل بطور اساسی جبران شد.
شاخص قیمت گوشت در ماه دسامبر به طور میانگین ۱۶۱,۵ واحد بود که نسبت به ماه نوامبر ۱.۸ واحد یا ۱.۱ درصد کاهش داشته است. بیش ترین افت قیمت برای گوشت گاو و گوسفند بود در حالی که گوشت مرغ شاهد افت کمی در قیمتها بود. با توجه به رشد متعادل در طی سال، میانگین قیمتها ۷ درصد کمتر از سال ۲۰۱۵ است که بیش ترین کاهش قیمتها را گوشت گاو و مرغ به ثبت رسانده.
قیمت شکر نیز نسبت به ماه نوامبر افت ۲۴,۶ واحدی یا ۸.۶ درصدی داشت و شاخص آن به ۲۶۲.۶ واحد رسید. افت شدید قیمت جهانی شکر در ماه دسامبر به طور عمده متاثر از کاهش ارزش ارز برزیل نسبت به دلار آمریکا بود که منجر به بالارفتن میزان صادرات از برزیل یعنی بزرگ ترین تولید کننده و صادر کننده جهان شد.
گزارشها که خبر از تولید بیش از حد انتظار شکر در برزیل و در بازه زمانی سالهای ۲۰۱۷/۲۰۱۶ میداد، در نهایت منجر به رشد ۱۸ درصدی این کالا نسبت به سال ۲۰۱۶/۲۰۱۵ شد و در نتیجه به کاهش قیمتها دامن زد. بعد از اینکه در سال ۲۰۱۱ اوج قیمتها به ۳۶۹ واحد رسید ، سال ۲۰۱۶ نخستین سالی بود که شکر با افزایش قیمت روبرو شد و به ۲۵۵,۹ واحد رسید که در مقایسه با سال ۲۰۱۵، ۳۴ درصد بالاتر بود./
کد: 50011556
زمان انتشار: سه شنبه 28 دی 1395 05:39 ق.ظ
تعداد نمایش: 31