روغن سویا بیش از 90 درصد از کل تولید روغن دانه را در ایالات متحده آمریکا شامل می شود روغن سویای تراریخته از گیاهانی که دستکاری ژنتیکی شده اند استخراج می شود .
به گزارش واحد فنی و تحقیقات انجمن صنفی صنایع روغن نباتی، اخیراً محققان دانشگاه کالیفرنیا درکالج UC Davis تحقیق را برای مقایسه اثر 2 روغن سویای تراریخته و معمولی برروی موش ها انجام دادند. نتایج تحقیق بیانگر این بود که این دو روغن در ایجاد چاقی یکسان عمل کنند امّا روغن سویای تراریخته مقاومت به انسولین ایجاد نمی کند.
با اصلاح ژنتیکی می توان صفات مطلوبی را در محصول ایجاد کرد امّا تاثیر این محصولات بر انسان با مطالعات و تحقیقات بلند مدت امکان پذیر است .
روغن سویا مقادیر زیادی اسیدهای چرب غیر اشباع دارد و از این نظر سلامتی بخش است امّا به حرارت حساس بوده و مدت ماندگاری کوتاهی دارد برای افزایش مدت ماندگاری و مقاومت حرارتی این روغن را هیدروژنه می کردند امّا هیدروژنه کردن موجب تولید اسیدهای چرب ترانس می گردد که ناسالم هستند. روغن سویای معمولی 55 درصد لینولئیک اسید دارد انواعی از روغن سویای تراریخته اسید لینولئیک کمی مشابه روغن زیتون دارد و در این دانه های سویای تراریخته تولید اسید چرب ترانس کاهش یافته و مدت ماندگاری آن ها افزایش یافته است .
این نوع روغن سویای تراریخته 5 گرم چربی ترانس داشته و اسیدهای چرب تک غیر اشباع بالایی دارد این اسیدهای چرب سلامت قلب را بهبود می بخشند. در این تحقیق محققان به مدت 24 هفته به 4 گروه از موش ها که هر گروه شامل 12 موش می شد رژیم های غذایی مختلفی دادند به گروه شاهد رژیم غذایی کم چرب (5 درصد از کالری روزانه از چربی تامین شود )، گروه دو مرژیم غذایی پرچرب به گونه ای که 4 درصد از کالری دریافتی روزانه از چربی تامین شود. گروه سوم رژیم غذایی سرشار از چربی های اشباع از روغن نارگیل و به گروه چهارم رژیم غذایی با جایگزینی 41 درصد از چربی اشباع با روغن سویای تراریخته داده شد.
میزان وزن بدن، دریافت غذا، تحمل گلوکز و حساسیت به انسولین موش ها اندازه گیری شد. نتایج بیانگر این بود که موش هایی که روغن سویای تراریخته مصرف کرده بودند در مقایسه با موش هایی که روغن سویای معمولی مصرف کرده بودند بافت چربی کمتری داشتند این موش ها در مقایسه با موش های گروه شاهد با رژیم کم چرب 30 درصد وزن بیشتری داشتند درحالی که موش هایی که روغن سویای معمولی مصرف کرده بودند 38 درصد وزن بیشتری داشتند. موش هایی که روغن نارگیل مصرف کرده بودند در مقایسه با گروه شاهد 13 درصد وزن بیشتری داشتند. روغن سویای تراریخته در موش ها مقاومت به انسولین ایجاد نکرد در حالی که در بقیه گروه ها به جز گروه شاهد مقاومت به انسولین ایجاد شده بود .
به گفته محققان روغن سویا فواید زیادی دارد از جمله این فواید می توان به سلامت قلب، پایین آوردن کلسترول، کاهش اختلالات شناختی مانند آلزایمر ،جلوگیری از پوکی استخوان وسلامت چشم و پوست اشاره کرد. روغن سویا سرشار از ویتامین k است این ویتامین موجب بهبود علائم بیماری آلزایمر می شود ویتامین k به صورت یک آنتی اکسیدان عمل کرده و سلول های عصبی را از آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند ویتامین k همنین خاصیت محافظت کننده در استخوان ها داشته و موجب رشد مجدد و ترمیم استخوان های آسیب دیده می شود، حدود 7 درصد از اسیدهای چرب روغن سویا را اسیدهای چرب امگا 3 تشکیل داده است. امگا 3 سیستم قلبی عروقی را محافظت کرده و به سلامت غشاء سلول ها کمک می کند.
روغن سویا حاوی مقادیر بالای ویتامین E است. این ویتامین به سلامت پوست و مو کمک کرده پوست را در برابر آفتاب سوختگی محافظت می کند. این ویتامین خواص آنتی اکسیدانی داشته بنابراین سیستم ایمنی را تقویت نموده و جلوی فعالیت رادیکال های آزاد را که عامل ایجاد سرطان، پیری زودرس، اختلال شناختی و بیماری های قلبی می شوند را می گیرد.
کد: 50011473
زمان انتشار: چهارشنبه 5 خرداد 1395 03:45 ق.ظ
تعداد نمایش: 154