گزارش بیست و پنجمین اجلاسیه کمیته کدکس روغن ها و چربی ها CCFO در سال 2017

گزارش بیست و پنجمین اجلاسیه کمیته کدکس روغن ها و چربی ها CCFO در سال 2017

در بیست و پنجمین اجلاس کدکس روغن ها و چربی های خوراکی که از 9 الی 13 اسفندماه 1395 در شهر کوالالامپور مالزی برگزار گردید، نمایندگان ایران موفق به تصویب پیشنهاد استاندارد بین المللی برای شش روغن گیاهی جدید دارای ارزش غذایی بالا شدند. این روغن ها شامل روغن مغزهای خوراکی فندق، گردو، بادام و پسته به همراه روغن های آووکادو و کتان می باشند. حمایت قوی و همه جانبه کشورهایی مانند هلند، هند، برزیل، روسیه، شیلی، اسپانیا، اتحادیه اروپا، ترکیه، آرژانتین، نیجریه، ایتالیا، ژاپن، اندونزی، تونس، تایلند و آمریکا، از پروژه ایران در تصویب استانداردهای مذکور بسیار موثر بود. تصویب این پیشنهادات موجب تجدید نظر استاندارد بین المللی Codex stan 210 با عنوان "روغن های گیاهی خوراکی" خواهد شد. در این اجلاس دکتر زهرا پیراوی ونک عضو هیات علمی پژوهشکده صنایع غذایی و کشاورزی پژوهشگاه استاندارد و دکتر صدیف آزادمرد استاد دانشگاه تبریز به ترتیب با سمت دبیر و رییس کمیته فنی کدکس روغن ایران، مهندس وحیده شایگان از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دکتر زهره تقوائی از انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران به عنوان نمایندگان ایران حضور داشتند. گزارش رسمی کامل اجلاسیه و مصوبات آن به قرار زیر است: مقدمه: بیست و پنجمین اجلاسیه کمیته codex در رابطه با روغن ها و چربی ها (CCFO) در کوالالامپور (مالزی) برگزار شد این اجلاسیه توسط به دعوت دولت مالزی از 27 ماه فوریه تا سوم ماه مارس سال 2017 برگزار گردید. این اجلاسیه با ریاست خانم "Noraini Dato ' mand Othman سرپرست ارشد ایمنی و کیفی وزارت بهداشت مالزی برگزار شد. و با شرکت 41 کشور عضو به علاوه یک عضو سازمانی و هفت سازمان نظارتی کار خود را آغاز نمود. لیست اعضاء شرکت کننده در ضمیمه ارائه گردیده است. افتتاحیه اجلاسیه دکتر Noor Hisham Bin Abdullah مدیر کل وزارت سلامت مالزی از طرف وزیر محترم بهداشت مالزی به هیئت شرکت کننده خیرمقدم گفت. ایشان در ادامه بیانیه خود به پیشرفت های تکنولوژی تولید، رشد میزان تولید و همچنین به معاملات و مصرف جهانی روغن ها و چربی ها اشاره نمود و اظهار کرد که CCFO باید روش هایی را ابداع نماید که استانداردهای روغن ها و چربی ها دائماً به روز گردد. ایشان به اهمیت نقش codex در حمایت از سلامت انسان و حصول اطمینان از اجراء منصفانه معاملات جهانی اشاره نمود. ایشان سخنانی نیز در رابطه با تعهد مالزی نسبت به فعالیت های codex و CCFO ایراد نمود. تصمیم گیری در خصوص دستور جلسه شماره 1 این کمیته دستور کار موقت را به عنوان دستور جلسه این اجلاسیه مورد پذیرش قرار داد و موافقت کرد که موضوعات زیر تحت دستورجلسه 15مورد بررسی قرار گیرد: تجدید نظر استاندارد روغن زیتون و تفاله روغن های زیتون (CODEX STAN 33-1981) که توسط اتحادیه اروپا (Eu) و کمیسیون بین المللی زیتون (IOC) تنظیم گردید. وضع معیار اسیدهای چرب آزاد به عنوان شاخص کیفیت برای روغن سبوس برنج تصفیه شده در استاندارد روغنهای گیاهی (Codex Stan 210 – 1999) که توسط تایلند ارائه شد. اصلاحیه استاندارد برای روغنهای گیاهی (Codex Stan 210 – 1999): تغییر در شاخص درجه حرارت آنالیز ضریب شکست و دانسیته ظاهری روغن پالم سوپراولئین که توسط مالزی ارائه گردید. این کمیته موافقت نمود که یک گروه کاری در حین اجلاس به ریاست چین و ریاست مشترک سوئیس و به زبان انگلیسی تشکیل دهد تا موضوعات ارجاعی از کمیته کدکس افزودنی های غذایی 47 و 48 (CCFA47 و CCFA48) را مورد بررسی قرار دهد. موضوعات پیشنهادی توسط کمیته کدکس غذایی و سایر سازمانهای زیر مجموعه (دستور جلسه شماره 2) کمیته به این نکته اشاره نمود که بعضی از موضوعات فقط جنبه اطلاعاتی دارد و چندین موضوع در یک جلسه مطرح خواهد شد و تصمیمات زیر اتخاذ گردید: نظارت و کنترل توسعه استانداردها ریاست کمیته به این نکته اشاره نمود که اتخاذ اولویت های کاری مندرج در رویه کتابچه راهنما و همچنین الزامات برای افزودن روغن ها و چربی ها به استاندارد که بوسیله 〖CCFO16〗^4 برای توسعه استانداردهای چربی ها و روغنهای جدید ابداع شده کافی می باشد، ولی ایشان عقیده دارند که باید راهکارهایی برای رسیدگی به جنبه های دیگر کاری CCFO ازجمله تجدیدنظر پارامترها یا تدوین پارامترهای جدید و اصلاحیه های ویرایشی برای استانداردهای موجود روغن ها و چربی ها اتخاذ گردد. اعضاء با نظامنامه روش های تهیه شده توسط CCFO با راهنماهای کافی برای اولویت بندیها و مدیریت فعالیت ها موافقت نمودند. نتیجه گیری کمیته توافق کرد که: نیاز به توسعه معیارهای جدید برای اولویت بندی و مدیریت کار وجود ندارد و برای توسعه استانداردها برای روغن ها و چربی های جدیدنیز راهنماهای موجود کافی هستند وقابل کاربرد خواهند بود. همچنین دبیرخانه کمیته یک discussion paper برای راهنمای موردنیاز جهت تجدیدنظر پارامترها یا وضع پارامترهای جدید و یا اصلاحیه های ویرایشی استانداردهای روغن ها و چربی های فعلی برای بررسی در اجلاس بعدی تهیه خواهد کرد. افزودنی های غذایی چین، ریاست گروه کاری حاضر در اجلاس، CRD25 راکه شامل توصیه های زیر بود، ارائه نمود: درخواست های CCFA47/48 درباره راستی آزمایی تکنولوژیکی برای استفاده از طبقه بندی های کاربردی افزودنی های غذایی و افزودنی های غذایی خاص در محصولات تحت پوشش گروه های غذایی استاندارد افزودنی های غذایی (GSFA) مربوط به CCFO (روغن ها و چربی های گیاهی، FC 02.1.2، و لارد، پیه، روغن ماهی و دیگر چربی های حیوانی، FC 02.1.3). درخواست CCFA48 درباره استفاده از اصطلاح صعم و طعم دهنده ها در استانداردهای CCFO. نتیجه گیری کمیته توافق نمود که پاسخ هایی را به CCFA49 ارسال نماید و اطلاع دهد که زمان بیشتری نیاز است تا استفاده از امولسیفایرها در گروههای غذایی تحت پوشش FC 02.1.2 بررسی شود. ایجاد یک گروه کاری الکترونیکی به رهبری اتحادیه اروپا و با شرکت آزاد کلیه اعضاء و به زبان انگلیسی برای بررسی مصوبات افزودنی های غذایی در استانداردهای روغن ها و چربی ها( به جز استاندارد روغن های ماهی) و بررسی استفاده از امولسیفایرها در محصولات تحت پوشش گروههای غذایی FC 02.1.2 و استانداردهای فعای روغن ها و چربی هاو گزارش یافته ها و دستاوردها به CCFO26. این گزارش می بایست حداقل سه ماه قبل از برگزاری اجلاس بیست ششم به دبیرخانه کمیته ارائه گردد. ارسال اصلاحیه به بخش طعم دهندهای استانداردها برای CAC40 فعالیت های سازمان های بین المللی مرتبط با فعالیت کمیته کدکس روغن ها و چربی ها (دستور کار شماره 3) کمیته اطلاعات تهیه شده به وسیله FAO/WHO، FEDIOL، FOSFA و IOC را یاداور شد. کمیته یادآور شد که موضوعات FAO/WHO، مربوط به درخواست مشاوره علمی برای ارزیابی 23 ترکیب تحت دستور جلسه شماره 9 مورد بررسی قرار گیرد. پیش نویس استاندارد روغن های ماهی (دستور کار شماره4) سوئیس، ریاست گروه کاری فیزیکی(PWG) گزارش پیش نویس استاندارد ارائه شده برای روغن های ماهی که قبل از اجلاس اخیر آماده شده بو، را ارائه نمود. این استاندارد برای تمام انواع روغن های ماهی که به عنوان اجزاء در غذاها یا در مکمل های غذایی استفاده می ششوند قابل کاربرد هستند. نتایج: کمیته موافقت نمودکه: پیش نویس استاندارد روغن های ماهی ( ضمیمهIII) به CAC40 برای پذیرش در مرحله 8 ارسال شود. تصمیمات برچسب گذاری برای تایید به وسیله CCFL فرستاده شود. روش های آنالیز برای تایید توسط CCMAS، همراه با توضیحاتی در خصوص فسفولیپیدها فرستاده شود و در خواستی برای CCMAS برای بررسی فاکتور تبدیل فسفر به فسفولیپیدها ارسال گردد. آگاه نمودن CCCF در خصوص اتمام کار استاندارد و درخواست ایجاد MLs برای ارسنیک به ویژه ارسنیک غیر آلی و سرب در روغن ماهی در خواست دبیرخانه برای صدور یک CL برای اطلاعات درخواستی در مورد مشکلات تکنیکی در تکمیل استاندارد درخواست از شیلی و سوئیس برای تکمیل اطلاعات و ارائه گزارش تا اجلاسیه بیست و ششم. پیش نویس پیشنهادی تجدید نظر استاندارد روغنهای زیتون و تفاله زیتون (Codex Stan 33 – 1981) : تجدیدنظر حدود کمپسترول (دستور کار شماره 5) آرژانتین، ریاستEWG، موضوع دستورجلسه را ارائه کرد و یادآور شد که CCFO از چند سال قبل نیاز بازبینی و تجدیدنظر درباره حدود کمپسترول را مطرح و بحث های زیادی در این مورد داشته است. ریاست EWG شرح خلاصه ای از کارهایی که توسط EWG صورت گرفته را در جلسه بازگو نمود. به عنوان نتیجه این کار، EWG توافق کرده بود که تبصره ای را ارائه نماید که حدود کمپسترول تعیین گردد، پیرو این تبصره سطح بالاتری از کمپسترول با میزان محدودتر استیگماسترول، دلتا-7- استیگماسترول و استیگمااستادی ان ها نسبت به مقدار فعلی موجود در استاندارد مجاز اعلام شد. آرژانتین به این نکته اشاره کرد که EWG درباره بیشتر پارامترهای تبصره موافقت نموده بود به غیر از میزان کمپسترول و برای این امر EWG دو راهکار را پیشنهاد نمود: 1) سطح کمپسترول بالاتر از % 4 و کمتر یا مساوی% 8/4 2) میزان کمپسترول بالاتر از % 4 و کمتر یا مساوی% 5/4 بحث و تبادل نظر : اعضاء حاضر در جلسه عموماً از راهکار دوم حمایت نمودند زیرا عقیده داشتند که اصلاحیه پیشنهادی باعث تأمین اصالت روغنهای زیتون خواهد شد و در عین حال باعث تشخیص دادن تقلب های رایج نیز می گردد. . بعضی از اعضاء از شیوه شماره یک حمایت نمودند زیرا این شیوه به صورت دقیق تری تغییرات جهانی غلظت کمپسترول ناشی از اختلافات واریته، آب و هوا و موقعیت جغرافیایی را مشخص می نماید و اکثریت اعضاء شیوه شماره 2 را تأئید نمودند زیرا این شیوه در قیاس با شیوه ی کنونی بهتر می باشد و امنیت اصالت روغن زیتون را بیشتر تأمین می کند. نتیجه گیری : با در نظر گرفتن اکثریت اعضاء، این کمیته توافق نمود که پیش نویس تجدیدنظر پیش نویس پیشنهادی استاندارد روغن زیتون و روغن تفاله زیتون را بهCAC40 برای پذیرش مرحله 8/5 ارجاع نماید. پیش نویس پیشنهاد تجدیدنظر استاندارد روغنهای گیاهی (CODEX STAN 210 – 1999): اضافه نمودن روغن پالم با اسید اولئیک بالا (OXG)، دستور جلسه شماره 6 ریاست EWG از کلمبیا دستور صورت جلسه را قرائت نمود و رئوس مطالب گزارش EWG و موارد کلی کلیدی پوشش داده شده در پیشنهادیه را مطرح کرد. ایشان به اطلاع کمیته رساند که کلمبیا و اکوادور بر اساس اطلاعات بیشتری که در اختیار داشتند از قبل پیش نویس پیشنهاد شده را اصلاح نموده، این اصلاحیه در CRD6 / CRD10 ارائه گردیده است. کمیته تصمیم گرفت که پیشنهاد اصلی را در نظر بگیرد (CX/FO17/25/6 APPENDIX) و هیچ یک از نظریه هایی که به اعضاء EWG و موقعیت های آنها مربوط می شود مورد قبول قرار نگرفت، کمیته همچنین توافق نمود که بخش 3 "ترکیب ضروری و فاکتورهای کیفی" را قبل از بخش 2.1 "تعاریف محصول" قرار دهد. بحث و تبادل نظر : بخش 3 "ترکیب ضروری و فاکتورهای کیفی " این کمیته با پارامترهای پیشنهادی جداول 1 و 2 و 3 و 4 موافقت نمود به استثناء چند پارامتر از جمله میزانc14 : 0 , c 16:0 , e 18 : 2 و میزان عدد یدی و دلتا توکوفرول که بر اساس داده ها و اطلاعات بیشتری که در این اجلاسیه ارائه شده بود، اصلاح گردیدند. بخش 2.1 " تعاریف محصول " کمیته با در نظر گرفتن تعریف محصول برای روغن پالم با اسید اولئیک بالا به این نکته اشاره نمود که با در نظر گرفتن دیدگاههای متفاوت آیا صحیح است که برای طیف پیشنهادی اسید اولئیک از عبارت اولئیک بالا برای تعریف محصول استفاده شود. اعضاء حامی استفاده از عبارت " اسید اولئیک بالا" در تعریف به این نکته اشاره نمودند که روغن با اسید اولئیک بالا، نوعی روغن اشباع شده است که از گونه های هیبریدی پالم گرفته شده و دارای عدد یدی بالایی می باشد . این اعضاء شرکت کننده به این نکته اشاره نمودند که در " کدِکس" هیچ تعریفی برای اولئیک بالا و یا اولئیک پایین وجود ندارد و استفاده از عبارت روغن پالم با اسید اولئیک بالا فقط در خصوص روغن پالم استفاده شده و اینکه مقایسه آنچه محتوی اسید اولئیک می باشد باید فقط به روغنهای گیاهی مشتق از روغن پالم محدود باشد . اعضایی که حامی استفاده از عبارت اسید اولئیک متوسط بودند به این نتیجه رسیدند که عبارت اسید اولئیک بالا اصولاً به روغنهای گیاهی مرتبط می باشد که حاوی میزان بالاتری از اسید اولئیک می باشند و اینکه حدود پیشنهادی برای اسید اولئیک بالا برای روغن پالم، با اسید اولئیک بالا برای روغن دانه گلرنگ و برای روغن آفتابگردان اسید اولئیک بالا قابل مقایسه نمی باشد. بنابراین بهتر است به عنوان روغن پالم با اسید اولئیک متوسط طبقه بندی شوند . این اعضاء به این نکته اشاره نمودند که بهتر است در رابطه با استفاده اصطلاح روغن پالم با اسید اولئیک بالا و تأثیری که اصطلاح اسید اولئک بالا در استاندارد روغنهای گیاهی (CODEX STAN 210 – 1999) مشخص با اسید اولئیک بالا دارد مذاکرات بیشتری لازم است. دبیرخانه کدکس به این نکته اشاره کرد که در حال حاضر هیچ تعریف و یا شاخص به توافق رسیده ای برای تعیین اینکه یا یک روغن حاوی اسید اولئیک متوسط و یا اسید اولئیک بالا می باشد وجود ندارد. به همین دلیل دبیرخانه پیشنهاد کرد که برای مشخص کردن شاخص اسید اولئیک متوسط و یا بالا بر روی برچسب روغنها با CCFL مشاوره شود. نتیجه گیری : کمیته به این نکته اشاره کرد که پیشرفت قابل ملاحظه ای در راستای پیش نویس پیشنهادی تجدیدنظر حاصل شده (بخش 3) و اضافه نمود که استفاده از عبارت "روغن پالم با اسید اولئیک بالا " برای تعریف محصول باید تحت بررسی بیشتری قرار گیرد. کمیته درباره موارد زیر به توافق رسید : قرار دادن تعریف محصول در بخش2.1 ارسال پیش نویس پیشنهادی تجدیدنظر به استاندارد روغنهای گیاهی (CODEX STAN 210-1999) :روغن پالم با اسید اولئیک بالا (OXGI ) ( پیوست V ) به CAC40 برای اتخاذ در مرحله 5 . (iii در خواست مشاوره با CCFL در راستای این مورد که درخصوص روغنهای گیاهی چه معیاری می تواند به عنوان اسید اولئیک بالا یا اسید اولئیک متوسط را مشخص نماید. پیش نویس پیشنهادی تجدیدنظر استاندارد روغن های گیاهی (CODEX STAN 210-1999): تجدیدنظر ترکیب اسیدهای چرب و فاکتورهای کیفی دیگر روغن بادام زمینی (دستور جلسه شماره7) ریاست این EWG، آرژانتین، دستور جلسه را قرائت نمود و خلاصه ای از کارهای صورت گرفته را شرح داد. به اطلاع کمیته رسید که از نتیجه مذاکراتی که در طی EWG صورت گرفته فقط تعداد محدودی از پارامترها برای تجدیدنظر پیشنهاد گردیده است. کمیته موافقت نمود که اعداد تا یک رقم اعشار بیان گردند و میزان C18:1 از 80-0/35 به 0/80-0/35 و C22:1 از 55/0- ND به 6/0- ND اصلاح گردند. نتیجه کمیته توافق نمود که پیش نویس پیشنهادی تجدیدنظر استاندارد روغنهای گیاهی (CODEX STAN 210-1999) مورد توافق را به CAC40 برای پذیرش در مرحله 8/5 ارجاع نماید (پیوست 71): پیشنهاد انتقال مصوبات (به غیر از جدول 3 و 4) از ضمائم به بدنه اصلی استاندارد روغنهای گیاهی (CODEX STAN 210-1999)، دستور جلسه شماره 8 ریاست جلسه متذکر شد که در CCFO24 توافق شده بود: (i) که مقررات موجود در جدول 3 و 4 در ضمائم استاندارد روغنهای گیاهی باقی بماند. ریاست جلسه همچنین متذکر شد که هر گونه پیشنهاد دیگری در رابطه با انتقال مقررات از ضمائم به بدنه اصلی فقط پس از بررسی پارامترها امکان پذیر خواهد بود. (ii) صدور یک CL مبنی بر این پرسش که آیا مقرراتی به غیر از آنهایی که در جدول 3 و 4 موجود می باشد می تواند به بدنه اصلی انتقال پیدا کند تا در اجلاسیه کنونی اجلاس تحت بررسی قرار بگیرد یا خیر. بحث و تبادل نظر : پیشنهادها برای انتقال مقررات بغیر از جدول 3 و جدول 4 وجود دارد کمیته به این توافق رسید که سایر مقررات (به غیر از جدول 3 و 4) را در بخش ضمائم حفظ کند. پیشنهاد برای انتقال مقررات جدول 3 و 4 تعدادی از اعضاء عقیده داشتند که فقط مقرراتی که در جدول 3 و جدول 4 وجود دارد و برای شناسایی و اصالت روغنهای گیاهی ضروری می باشد می تواند به بدنه اصلی انتقال پیدا کند و قبل از هرگونه انتقالی باید در رابطه با ارزشهای آن در رابطه با تولید کنونی مطالعه و تحقیق شود. عده دیگری از اعضاء عقیده داشتند، به این دلیل که ترکیب اسید چرب که در بدنه اصلی استاندارد وجود دارد یکی از کاملترین پارامترها برای تشخیص هویت و اصالت روغنهای گیاهی می باشد و دلیلی برای انتقال پارامترهای دیگر از ضمیمه به بدنی اصلی وجود ندارد. این اعضاء متذکر شدند که بررسی مجدد این پارامترها که از قبل مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته ضروری نیست و فقط باعث اتلاف وقت کمیته خواهد شد. نتیجه گیری از آنجائیکه انتقال مقررات جدول 3 و 4 از ضمائم به بدنه اصلی استاندارد (روغنهای گیاهی) دارای حمایت چندانی نبود، کمیته به توافق رسید که این آیتم را از دستور جلسه خارج نماید. تجدیدنظر لیست Cargoesقابل قبول قبلی کمیته به اجلاس گذشته اشاره نمود، که در اجلاس گذشته توافق شده بود که یک CL صادر شود تا بدینوسیله اعضاء علاقه مند دعوت شوند تا پیشنهادهای اصلاحیه بیشتری را به cargoes قبول شده قبلی اضافه نماید و یک EWG را تأسیس کنند تا در راستای پیشنهادهای ارائه شده تصمیم گیری نماید، کمیته مطلع شد که دو نفر از اعضاء به CL جواب داده ولی هیچ پیشنهاد جدیدی ارائه نشده بود به همین دلیل EWG از ادامه کار در این خصوص منصرف شد. در خصوص 23 آیتم ارائه شده به FAO / WHO برای ارزیابی کمیته متذکر شد که درخواست عبارت بود از "وضعیت درخواست هابرای مشاوره علمی FAO/WHO" که در جلسه CAC38و CAC39 ارائه شد. کمیته اعلام کرد که این ارزیابی نیاز به جلسات تخصصی دارد و برای تشکیل چنین جلساتی و سنجشی بودجه بیشتر و منابع و داده ها و اطلاعاتی که لازمه کار است باید توسط اعضا تأمین شود و با در نظر گرفتن حجم کاری FAO /WHO هرگونه برنامه علمی مشاوره ای در صورت تأمین مالی می تواند از سال 2019 آغاز شود. نتیجه گیری کمیته در موارد زیر به توافق رسید: کمیته از دبیرخانه کدکس درخواست کرد که با صدور یک CL از اعضاء علاقه مند و ناظرین دعوت نماید تا پیشنهادهای خود را برای اصلاحیه به پیوست ارائه نمایند. ایجاد یک EWG به رهبری مالزی و به زبان انگلیسی. در نظر گیری پیشنهادها درباره افزودن مواد جدید به لیست در صورتی که چنین پیشنهادهایی با اطلاعات کافی و مربوط به موضوع حمایت شده باشند. مشخص نمودن الویت موارد ارجاعی به FAO , WHO برای ارزیابی. در نظر گرفتن پیشنهادهای حذف مواد از لیست در صورت بدست آمدن اطلاعات جدید. مهیا نمودن یک گزارش برای ملاحظه در CCFO 26، به این نکته اشاره شد که گزارش EWG باید حداقل 3 ماه قبل از CCFO 26 به دبیرخانه کدکس ارائه شود. (iii) – تشکیل جلسه با کار گروه، در صورت نیاز، با ریاست مالزی، برای مطالعه و ملاحظه گزارش EWG و ارائه گزارش این کار گروه به کمیته. کمیته توافق نمود که به اطلاع FAO/WHO برساند که سنجش این 23 مفاد برای CCFO ارجحیت دارد و FAO و WHOرا متقاعد نماید که این 23 مورد مواد را هر چه سریعتر مورد ارزیابی قرار دهد. مقاله مباحثه ای در خصوص تجدیدنظر حدود اسیدهای چرب اولئیک و لینولئیک در روغنهای آفتابگردان در استاندارد روغنهای گیاهی (دستورجلسه شماره 15) آرژانتین ، ریاست EWG پس از قرائت آیتم دستور جلسه توضیح داد که بر اساس مدارک علمی و اطلاعات ارائه شده توسط EWG پیشنهاد شده که در رابطه با حدود اسیدهای چرب اولئیک و لینولئیک تجدیدنظر به عمل آید، بخصوص اسیدهای چرب اولئیک و لینولئیک تولید شده از دانه آفتابگردانی که در نواحی جدید پرورش داده میشود و دمای هوای مناطق پرورش بیشتر از دمای مناطق سنتی و قدیمی معمول پرورش آفتابگردان است. اعضاء به کمیته تذکر داد که بحث در این مورد از سال 2009 پیوسته در جریان بوده و از زمانی که آرژانتین برای اولین بار این موضوع را مطرح کرد این کار در دستور کار قرار داشته و تصمیم درباره این پیشنهاد باید اتخاذ گردد تا کار جدید آغاز شود. اعضاء حامی پروپوزال جدید مطرح شده توسط آرژانتین اظهار نمودند که استاندارد باید به نیازهای همه کشورهای عضو جوابگو باشد. اتحادیه اروپا و ایالتهای عضو حاضر در جلسه اظهار نمود که آنها هیچ مشکلی در استانداردهای کنونی در خصوص روغن آفتابگردان مشاهده نکرده و نیازی به تجدیدنظر در آن نمی بینند. با این حال آنها مخالفتی با بحث در خصوص راهکارهای ممکن برای همکاری در راستای نگرانیهای آرژانتین نداشتند، البته به این شرط که هرگونه تجدیدنظر و بازبینی در این مورد هیچ لطمه ای به مشخصه و اصالت روغن های سنتی وارد ننماید و زیانی به تشخیص بین روغنهای سنتی و روغن آفتابگردان با اسید اولئیک متوسط وارد ننماید. یکی دیگر از اعضاء شرکت کننده عقیده داشت که تجدیدنظر استاندارد، اصالت روغنهای سنتی را به مخاطره خواهد انداخت و تشخیص روغنهای آفتابگردان سنتی و روغنهای آفتابگردان دیگر را با مشکل مواجه خواهد کرد. استاندارد هم به صراحت اعلام کرد که گونه های مختلف روغنها باید از گونه های معلوم و مشخص دانه ها گرفته شده باشد که در بخش 1/2 تعیین شده است. نتیجه گیری کمیته در موارد زیر به توافق رسید: آغاز کار جدید در راستای تجدیدنظر حدود اسیدهای چرب اولئیک و لینولئیک در روغنهای آفتابگردان و تعاریف مربوطه در 2.1 ؛ ارائه اسناد پروژه به CAC 40 برای تأئیدیه به عنوان کار جدید ( پیوست VII ) ؛ ایجاد یک EWG ، به ریاست آرژانتین و معاونت برزیل و اتحادیه اروپا که فقط به زبان انگلیسی باشد و برای آماده کردن پیش نویس پیشنهاد تجدیدنظر استاندارد روغنهای گیاهی (CODEX STAN 210 – 1999) مقاله مباحثه ای در راستای گنجاندن روغن دانه های آجیلی گردو، روغن بادام، روغن فندق، روغن پسته و روغن کتان و روغن آووکادو در استاندارد برای روغن های گیاهی (دستور جلسه شماره 11 ) ایران، ریاست EWG پس از قرائت آیتم دستور جلسه، توضیح داد که اسناد بر اساس اطلاعات مضاعفی که توسط اعضاء تأمین شده به روزرسانی شده است. بحث و تبادل نظر کمیته عموماً از پروپوزال کار جدید استقبال کرد و با اشاره به نکته نظرات مطرح شده توسط اعضاء در رابطه با گونه روغنهای پیشنهادی، با این حال که این روغنها از دیدگاه تجاری از گونه های اصلی روغنها محسوب نمی شوند، ولیکن این روغنها به عنوان روغنهای مهمی که حاوی مواد مغذی پُرارزش می باشند در حال ظهور در بازارهای جهانی می باشند و این درحالی است که اطلاعات تجاری آنها هنوز هم بسیار کم است. در این جلسه به این نکته اشاره شد که این گروه ویژه روغن ها نیاز به تنظیم دارد زیرا اهمیت آنها در بازار معاملات جهانی روبه رشد می باشد . کمیته به این نکته اشاره نمود که سند پروژه نیاز به تجدیدنظر دارد تا بتواند برای این گونه روغن در تجارت جهانی بازتاب بهتری داشته باشد و اطلاعات که موجود نیست به آن ضمیمه شود. نتیجه گیری کمیته موافقت نمود که: (i) کمیته توافق نمود که کار جدید مربوط به روغن گردو ، روغن بادام ، روغن فندق ، روغن پسته، روغن کتان و روغن آووکادو در استاندارد روغن های گیاهی (CODEX STAN 210 – 1999) آغاز نماید. (ii) مقرر شد که ایران به همراه کشورهای علاقه مند دیگر (شیلی، هندوستان، اسپانیا، ترکیه و آمریکا بازبینی را انجام دهند و اسنادبازبینی و تجدیدنظر شده پروژه را برای تأئید به عنوان کار جدید از طریق دبیرخانه CODEX برای CAC40 تحویل نمایند. (iii) ایجاد یک EWG به ریاست ایران و معاونت هندوستان که فقط به زبان انگلیسی شروع به کار نماید و پیش نویس مفاد پیشنهادی را آماده کند (برای روغن گردو، روغن فندق و روغن آوواکادو) تا برای قرار گرفتن در استاندارد روغن های گیاهی (CODEX STAN 210 – 1990) ارائه شود. این امربه منظور ملاحظه اعضاء برای اظهار نظر در مرحله 3 و ملاحظه در CCFO 26 و ملزم به تأئیدیه CAC 40 به عنوان کار جدید می باشد. مقرر شد که گزارش EWG حداقل 4 ماه قبل از ارائه به CCFO 26 به دبیرخانه CODEX تحویل گردد. مقاله مباحثه ای در راستای جایگزینی عدد اسیدی با اسیدهای چرب آزاد برای روغنهای پالم بکر در استاندارد روغنهای گیاهی (CODEX STAN 210 – 1999)، دستور جلسه شماره 12 مالزی پس از تعریف مقاله مباحثه ای توضیح داد که هدف کار جدید این بود که در نحوه روش اسیدی روغن پالم بکر در ضمیمه استاندارد روغنهای گیاهی تجدیدنظر گردد و تبصره مشابهی نیز برای روغن پالم کرنل در نظر گرفته شود. نماینده مالزی توضیح داد از آنجایی که اسید چرب آزاد (FFA) روغن پالم با عنوان اسید پالمیتیک بیان می شود و اسید چرب اصلی روغنهای پالم می باشد می تواند باعث عدم تطابق در معیارهای استاندارد گردد و این وضعیت باعث ایجاد مشکلاتی در تجارت این محصول گردیده به همین دلیل مالزی پیشنهاد این کار جدید را ارئه نموده است. وی همچنین اسناد پروژه تجدید نظر شده را ارائه نمود (CRD 22) . بحث و تبادل نظر با در نظر گرفتن حمایت عمومی برای شروع کار جدید، کمیته اسناد پروژه را قبول کرد و با محتویات آن موافقت نمود. در راستای پروپوزال جایگزینی عدد اسیدی با اسیدهای چرب آزاد و اضافه نمودن این عبارت به دو گونه دیگر روغنها که در بخش 1 پیوست لیست شده، کمیته به این نکته اشاره کرد که تحت تجارت جهانی کنونی این یک عرف رایج برای تعریف خصوصیتهای اصلی کیفیت روغن پالم بکر بشمار می آید و این محصول با عبارت دارای اسید چرب آزاد معرفی می شود؛ با همه این احوال این مشخص نبود که آیا این در خصوص روغنهای دیگر نیز اجراء شده یا خیر. به هر حال کمیته به این توافق رسید که در این راستا بسط بیشتری به کار جدید ندهد و به این موضوع اشاره کرد که اعضاء همیشه میتوانند در صورت لزوم پیشنهادهای جدیدی درباره مقررات این پارامترها ارائه نمایند. نتیجه گیری کمیته توافق نمود که: (i)کمیته با شروع کار جایگزینی عدد اسیدی با اسید چرب آزاد برای روغن پالم بکر و گنجاندن اسید چرب آزاد برای روغن پالم کرنل خام در بخش یک ضمیمه استاندارد روغنهای گیاهی موافقت نمود. (ii) ارائه اسناد پروژه به CAC40 برای تأیید به عنوان کار جدید (ضمیمه VIII) ؛ (iii) تقاضای مالزی برای تهیه و تنظیم پیش نویس پیشنهادی تجدیدنظر استاندارد روغنهای گیاهی CODEX STAN 210 – 1999)) برای اطلاع اعضاء و ملاحظه و نظرات در مرحله 3 و ملاحظات در CCFO 26، منوط به تصویب CAC40 به عنوان کار جدید شد، و مقرر شد که گزارش EWG باید حداقل 4 ماه قبل از ارائه به CCFO 26 به دبیرخانه CODEX تحویل داده شود. مقاله مباحثه ای در راستای گنجاندن پارامترهای کیفی برای روغن خام سبوس برنج در روغنهای گیاهی CODEX STAN 210 – 1999))، (دستور جلسه شماره 13) هندوستان در تعریف آیتم دستور کار تصریح کرد که مقصود از پروپوزال کار جدید قرار دادن یک تبصره در استاندارد روغنهای گیاهی است تا پیرو این تبصره مشخص شود که آیا ترکیب اسید چرب برای روغن سبوس برنج در جدول یک در مورد روغن خام سبوس برنج نیز قابل اطلاق است. نماینده مالزی به این نکته اشاره کرد که نوع خام روغن سبوس برنج در حال حاضر در ضمیمه موجود است (جدول 2 و 3 و 4) و همچنین اظهار کرد که هدف هندوستان از اجرایی شدن این تبصره این نبوده که محدوده استاندارد روغنهای گیاهی مشروح در بخش 2.1 را گسترش دهد. بحث و تبادل نظر اعضاء عموماً از پروپوزال کار جدید حمایت کردند، ولی درخواست کردند که نحوه و چگونگی استفاده از روغن خام سبوس برنج شرح داده شود و مشخص گردد (که آیا این نوع روغن برای مصارف انسانی می باشد یا خیر)؛ توضیح برای پیشنهادیه کار جدید (به عنوان مثال توضیح اینکه چرا این کار جدید پیشنهاد شده) ؛ اعتبار علمی تبصره پیشنهادی ( به عنوان مثال توضیح اینکه آیا پالایش (فرآوری) می تواند در ترکیب اسید چرب روغن خام سبوس برنج تأثیرگذار باشد)؛ پیامد تعریف چنین تبصره ای به بخش دیگر استاندارد. تعریف دیگر عبارت " خام " (Term) و همچنین تناسب اضافه کردن تبصره پیشنهادی به متن اصلی. با اشاره به CRD26 هندوستان توضیح داد که روغن خام سبوس برنج، روغنی نیست که آماده مصرف انسانی باشد ولی می توان گفت که این روغن رتبه خوراکی دارد که با روش استخراج حلال بدست می آید و نیاز به فرآوری و یا پالایش بیشتری دارد تا ناخالصی های آن گرفته شود و از میزان اسیدیته آن کاسته گردد تا برای عرضه به عنوان روغن خوراکی انسانی شناخته و به بازار ارائه گردد، هندوستان به این نکته اشاره نمود که تولید کننده های عمده روغن خام سبوس برنج به دلیل مشخص نبودن استاندارد با فروش این محصول در بازار جهانی مشکل دارند. هندوستان به این نکته اشاره کرد که از نظر آماری ثابت شده که ترکیب اسید چرب روغن خام سبوس برنج و روغن سبوس برنج فرآوری (پالایش )شده به یک گونه می باشد. در خصوص گنجاندن تبصره درخواستی هندوستان، کمیته اظهار کرد که بهتر است این تبصره در پیوست قرار گیرد زیرا اطلاعات روغن خام در پیوست موجود می باشد. نتیجه گیری با در نظر گرفتن بحث فوق الذکر و توضیحات ارائه شده کمیته به این نتیجه رسید که گنجاندن این تبصره با قصد گسترش دامنه استاندارد برای روغنهای گیاهی نبوده بلکه منظور، تأمین نظم و ترتیب و شفافیت در معاملات روغن خام سبوس برنج بوده و به همین دلیل کمیته با گنجاندن این تبصره توافق نمود. اصلاحیه پیشنهادی برای پذیرش بهCAC40 ارجاع شود. مقاله مباحثه ای درمورد قرارگرفتن پیه ذوب شده خوراکی تصفیه نشده در لستاندارد روغن های گیاهی CODEX STAN 210 – 1999))، دستور کار شماره 15 کمیته بحث در این خصوص را به اجلاس بعدی (CCFO26) موکول کرد. سایر فعالیت ها ( دستور کار شماره 16) پروپوزال تجدیدنظر استاندارد روغن های زیتون و روغنهای تفاله زیتون (CODEX STAN 33-1981) اتحادیه اروپا CRD5 را در این خصوص ارائه نمود که در آن پیشرفت تکنولوژی و علوم، توسعه مناطق کشت، تولید و افزایش حجم تجارت در طی دوره 15 سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است. وی بیان کرد که درتجدیدنظر جدید بایستی بر روی بخش 3 این استاندارد که مربوط به پارامترهای کیفی و ترکیب روغن و بخش 8 که مربوط به روش های آنالیز بوده و ضمائم تمرکز نمود. نتیجه گیری کمیته موافقت کردکه کارجدید برای تجدیدنظر بخش های 3 و 8 و ضمائم این استاندارد را آغاز نماید. ارسال سند پروژه به CAC40 برای پذیرش به عنوان کار جدید. ایجاد یک EWG به رهبری اسپانیاو همکاری آرژانتین و کانادابه زبان انگلیسیبرای تهیه پیش نویس پیشنهادی تجدیدنظر این استاندارد برای سیرکولاسیون بین اعضا برای گرفتن نظرات در مرحله 3 و بررسی در CCFO26t، پس از پذیرش در CAC40. تاریخ و مکان اجلاسیه بعدی اجلاس ( دستور جلسه شماره 16) کمیته اعلام کرد که بیست وششمین اجلاسیه اجلاس از تاریخ بیست و پنجم ماه فوریه تا اول ماه مارس 2019 در مالزی برگزار خواهد شد. قرار نهایی تشکیل جلسه پس از تأیید دولت میزبان و مشورت با دبیرخانه CODEX تعیین خواهد شد. در روز پایانی سفر با هماهنگی نماینده کمیته متناظر کدکس روغن ها و چربی های مالزی، خانم فوزیه ارشد بازدیدی از MPOB (شورای پالم مالزی) انجام شد. در این برنامه پس از بازدید از نمایشگاه روغن پالم مستقر در ساختمان مرکزی MPOB و همچنین بازدید از مرکز تحقیقات و آزمایشگاه های تخصصی شیمی، میکروبی، دستگاهی و آلاینده ها، جلسه مشترکی نیز با مسولین واحد تحقیقات مرکز برگزار شد که در این جلسه به سوالات و ابهامات موجود در خصوص انواع روغن های پالم به خصوص از لحاظ میزان آلاینده های شیمیایی PAHs و MCPDA ( که اخیرا در معرض توجه و کنترل قرار گرفته) در این روغن ها و راهکارهای کاهش این آلاینده ها در روغن های مذکور بحث و بررسی کارشناسی گردید. در ادامه نمایی از تجهیزات و دستگاه های موجود در آزمایشگاه های مرکز تحقیقات MPOB دیده می شود.


پیوست ها

کد: 50011443

زمان انتشار: شنبه 19 فروردین 1396 10:20 ق.ظ

تعداد نمایش: 150

آخرین شماره ماهنامه آفتابگردان

آدرس: تهران- خیابان شهید مطهری - خیابان گلریز - پلاک 25 - طبقه 5

تلفن: 02188326383

فاکس: 02188326089

 

 

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انجمن صنفی صنایع روغن‌نباتی ایران بوده و انتشار مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است | کپی‌رایت © 2008- 2017.