بودجه ۹۵ هنوز روی میز مجلس شورای اسلامی است و خبری از تصویب آن نیست. بودجهای که به اعتقاد برخی از فعالان بخش خصوصی، بخش صادرات را آنچنان که باید و شاید مورد توجه قرار نداده و توقع صادرکنندگان بیشتر از این است.
اما برخی دیگر نیز معتقدند باید شرایط حساس و سخت دولت را نیز در نظر گرفت و براساس توان و امکانات متوقع بود. چندی پیش سخنگوی دولت در نشست خبری خود به تاکیدات رهبر معظم انقلاب بر تحقق اقتصاد مقاومتی و توسعه صادرات غیرنفتی اشاره کرد و گفت: دولت در بودجه ۱۰۰۰میلیارد تومان منابع برای توسعه صادرات غیرنفتی پیشبینی کرده که ۲۰۰ میلیارد آن از بودجه و ۸۰۰ میلیارد آن از منابع هدفمندی یارانهها تامین خواهد شد. اسداله عسگراولادی نیز هفته گذشته در کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران با انتقاد از توجه نشدن به صادرات و اشتغال در بودجه ۹۵ گفت: در لایحه بودجه هیچ برنامه مشخصی برای توسعه صادرات دیده نمیشود. برنامه عمرانی دولت نیز درحالی که دغدغه اشتغال وجود دارد، ضعیف است. به گفته وی، جهتگیری دولت در لایحه بودجه به گونهای است که صادرکنندگان نمیتوانند برای سال ۱۳۹۵ و حتی ۶ ماه آینده خود برنامهریزی کنند. اگر دولت نگوید نرخ ارز در سال آینده در کدام نقطه خواهد ایستاد، صادرات دچار مشکل خواهد شد.
۴نکته مهم در بودجه رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران اما تکنرخی شدن ارز را از مهمترین دغدغههای صادرکنندگان دانست و گفت: این مهم در برنامههای دولت وجود دارد، اما نگرانی که برای فعالان تجاری ایجاد شده، پیشبینی نرخ ۲۹۹۷ تومانی برای ارز است. محسن بهرامیارضاقدس در گفتوگو با صمت تصریح کرد: صادرکنندگان فکر میکنند قرار است نرخ ارز کاهش پیدا کند که با این تحلیل مخالفم و معتقدم نرخی که در بودجه پیشنهاد شده، نرخ محاسبه شده برای تبدیل ارز نفت به ریال برای تامین بودجه است. به گفته وی، دولت تصمیم ندارد نرخ ارز را پایین نگه دارد بلکه باید با اطمینان این را بگویم که ارز تک نرخی خواهد شد و پیشبینی این است که نرخ ارز بین ۳۵۰۰ تومان تا ۳۸۰۰ تومان خواهد بود. امیدواریم تا نیمه نخست سال ۹۵ به این رویداد مهم در اقتصاد کشور دست یابیم. رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران گفت: دولت میتواند با تک نرخی شدن ارز این امید را به صادرکنندگان بدهد که نرخ ارز برای مدتی در همین مقدار خواهد ماند؛ حتی با نوسان کمی که دولت باید به صورت شناور آن را مدیریت کند. بهرامی ارضاقدس ادامه داد: تامین نقدینگی مورد نیاز صادرات از دیگر مسائل مهم برای صادرکنندگان است که این مهم از طریق افزایش سرمایه بانکهای تجاری مانند بانک توسعه صادرات و صندوق ضمانت صادرات که در بودجه ۹۵ پیشبینی شده، تسهیل میشود. در این صورت هم قدرت بیمهگری صندوق ضمانت صادرات و هم قدرت تامین تسهیلات مورد نیاز صادرکنندگان از سوی بانک توسعه صادرات فراهم میشود. وی افزود: دغدغه سومی که برای صادرکنندگان مهم و در بودجه ۹۵ پیشبینی شده نیز، کاهش نرخ سود تسهیلات، تامین بخشی از سود تسهیلات از طریق یارانه و همچنین تامین مالی ارزانقیمت برای صادرات است که دولت تصمیم دارد با پیشبینی دوباره مشوقهای صادراتی بخشی از این یارانه را در قالب سود تسهیلات پرداخت کند. رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد: با اجرای این برنامه، صادرکنندگان میتوانند منابع مورد نیاز خود را ارزان و از طریق تسهیلات بانکی تامین کنند. اگرچه میزان تعیین شده اندک است اما میتواند برای کشف بازارهای جدید استفاده شود. بهرامی ارضاقدس ادامه داد: بودجهای خاص برای تبلیغات محصولات صادراتی به منظور حضور صادرکنندگان در نمایشگاههای بینالمللی و پرداخت بخشی از هزینههای مربوط به حملونقل و زیرساخت در نظر گرفته شده که در بودجه ۹۵ پیشبینی شده است. به گفته وی، تمام این موارد به توسعه صادرات غیرنفتی کمک میکند چون دولت یازدهم صادرات غیرنفتی را به عنوان پیشران اقتصاد و خروج از رکود هدفگذاری کرده و توسعه آن را در دستور کار قرار داده است. هرچند شاید پیشبینیهایی که در بودجه ۹۵ شده در سطح توقع صادرکنندگان نباشد اما باید مقدورات و امکانات دولت را نیز در نظر داشت چراکه در شرایط سختی قرار داریم.
دولت باید از بخش خصوصی مطالبه داشته باشد رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران درباره اینکه برخی فعالان بخش خصوصی معتقدند آنچنان که باید به صادرات در بودجه ۹۵ پرداخته نشده، اظهار کرد: موضوع این نیست که ما موردی را از دولت مطالبه کنیم بلکه دولت اگر میخواهد مسیر توسعه را طی کند خودش باید به فکر صادرات غیرنفتی باشد. رضی حاجیآقامیری در گفتوگو با صمت تصریح کرد: دولت باید از بخش خصوصی مطالبه فعال شدن را داشته باشد، این در حالی است که بودجه نیز باید براساس مطالعه دقیق، کارشناسی، حرفهای و صحیح تنظیم و تدوین شود. وی ادامه داد: رشد ۸درصدی اقتصاد که در برنامه ششم توسعه پیشبینی شده بدون صادرات غیرنفتی محقق نخواهد شد، بهویژه زمانی که قیمت نفت هرروز در حال کاهش است؛ بنابراین تنها بخشی که میتواند اقتصاد کشور را از رکود خارج کند، صادرات غیرنفتی است که تا ورود ما به سازمان تجارت جهانی محقق نمیشود. براساس ضوابط این سازمان جهانی نباید برای چیزی یارانه بدهیم و از آن حمایت کنیم. حاجیآقامیری گفت: ۸سال بیشتر وقت نداریم که صادرات غیرنفتی را به جایی برسانیم که روی پای خود بایستد که دولت باید این کار را انجام دهد و این بودجهای که برای سال ۹۵ نوشته شده هم جوابگوی چنین نیازی نیست.
مشوقهای صادراتی باید نقدی باشد نایبرییس کمیسیون بازرگانی اتاق بازرگانی ارومیه معتقد است: سالهاست که با پیشبینیهای بودجه به صادرکنندگان ظلم شده است. نجاتسنگی به صمت گفت: جوایز صادراتی نقدی قطع شد که همین امر کاهش شدید صادرات را به همراه داشت. وی ادامه داد: در بودجه سال ۹۵ نیز مبلغی را بهعنوان مشوقهای صادراتی در قالب تسهیلات در نظرگرفتهاند اما این تسهیلات راضیکننده نیست. نایبرییس کمیسیون بازرگانی اتاق بازرگانی ارومیه اظهار کرد: بیشتر فعالان تجاری در بازارچههای مرزی ارومیه سنی بوده و این افراد برای دریافت تسهیلات با مشکل مواجه هستند. به گفته عضو کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران، پرداخت جوایز صادراتی باید به صورت نقدی باشد نه در قالب تسهیلات چون بهعنوان نمونه بیشتر تاجران منطقه ما وام نمیگیرند. ضمن اینکه با جوایز نقدی صادرکنندگان انگیزه بیشتری نیز پیدا میکنند.
منبع: صمت
کد: 50011425
زمان انتشار: شنبه 8 اسفند 1394 09:05 ق.ظ
تعداد نمایش: 23