سهم صادرات صنایع غذایی ایران به بازار عراق چقدر است؟

سهم صادرات صنایع غذایی ایران به بازار عراق چقدر است؟

به گزارش خبرنگار ایانا، عراق همیشه یکی از کشورهای مورد نظر ایران برای صادرات بوده است. طبق آخرین آمارهای منتشر شده توسط سازمان توسعه تجارت، سهم ایران در سال ۲۰۱۴ برای صادرات انواع محصولات اعم از کشاورزی و صنعتی به عراق، ۱۴ درصد بود. به عبارتی ایران رتبه سوم صادرات به این کشور را بعد از ترکیه و چین به خود اختصاص داده است. البته سهم ترکیه ۱۰ درصد بیشتر از ایران برآورد می‌شود. از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ صادرات ایران به عراق، در تمام اقلام اقتصادی، از لحاظ ارزشی یک میلیارد و ۶۹۵ میلیون دلار و به بیانی دیگر ۳۸ درصد رشد داشته است.

در حال حاضر هشت درصد از اقلام عمده‌ای که به عراق وارد می‌شود، سهم صنایع غذایی است. در این میان واردات محصولات با منشا گیاهی و حیوانی به عراق، ارزش ۳۲۷ میلیون دلاری دارد که ایران با هشت درصد سهم از این بازار، ۲۷ میلیون دلار را به نام خود ثبت کرده است. در حالی که ۳۰۰ میلیون دلار آن سهم کشورهای دیگر مانند ترکیه، هند، روسیه و قزاقستان است. البته ناگفته نماند که ایران با ۱۱ میلیون دلار صادرات میوه و خشکبار طبق آخرین برآوردها رتبه نخست را در این زمینه کسب کرده است.

در خصوص شیر و فراورده‌های لبنی، اما روسیه با سهم ۹,۸ درصدی رتبه نخست و ایران با سهم ۹.۷ درصدی رتبه دوم را دارد. این در حالی است که ارزش واردات فراورده‌های لبنی به عراق از کل کشورها ۲۷ میلیون دلار برآورد می‌شود. پنج میلیون دلار تخم‌مرغ، هشت میلیون دلار پسته، ۴.۹ میلیون دلار چای سبز و حتی ۱.۷ میلیون دلار خرما از دیگر اقلام مهمی است که در سال ۲۰۱۴ در صادرات ایران به عراق ثبت شده است.

در گروه صنایع غذایی، ایران وضعیت بهتری نسبت به دیگر زیربخش‌های کشاورزی دارد. ارزش کل واردات عراق در این گروه از جهان ۳۴۴ میلیون دلار بوده که ایران ۲۹ میلیون دلار یعنی ۹ درصد از این سهم را به خود اختصاص داده است. جالب اینجاست که هشت میلیون دلار آن مربوط به صادرات آدامس می‌شود؛ درست به اندازه صادرات پسته. بیسکویت ۱۲ میلیون دلار، رب گوجه فرنگی سه میلیون دلار، روغن نباتی ۱,۲ میلیون دلار و روغن پالم به ارزش یک میلیون دلار از نمونه‌های دیگر به شمار می‌رود.

ایران در صادرات انواع کنسرو، قند و شکر و شیرینی و بیسکویت رتبه دوم را بعد از روسیه دارد. دو میلیون دلار از ۷۵ میلیون دلار ارزش واردات چرم و پوست به عراق نیز مربوط به ایران می‌شود. به عبارتی ایران در این بازار سهمی ۲,۷ درصدی داشته است.

در گفت‌وگوی مفصلی که ایانا با یحیی آل‌اسحاق، رئیس اتاق مشترک ایران و عراق داشت، مشخص شد عراقی‌ها با جدیت تمام به دنبال خودکفایی در زمینه‌های مختلف از جمله صنایع غذایی و کشاورزی هستند. به گفته آل‌اسحاق، این بازار شاید حداکثر تا ۱۵ سال دیگر برای ایران سودآور باشد. بنابراین نمی‌توان روی این بازار برای همیشه حساب باز کرد.

کد: 50012594

زمان انتشار: سه شنبه 11 مهر 1396 08:17 ق.ظ

تعداد نمایش: 27

آخرین شماره ماهنامه آفتابگردان

آدرس: تهران- خیابان شهید مطهری - خیابان گلریز - پلاک 25 - طبقه 5

تلفن: 02188326383

فاکس: 02188326089

 

 

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انجمن صنفی صنایع روغن‌نباتی ایران بوده و انتشار مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است | کپی‌رایت © 2008- 2017.